Köszöntjük településünkön

Kedves Vendégünk!
Tisztelt Látogató!

Nagy örömömre szolgál, hogy honlapunkra látogatott, így módom nyílik Monoszló település rövid bemutatására, figyelemének felkeltésére településünk iránt.

Monoszló több mint 750 éves község /első írásos említése 1252-ből való/, a Káli-medence keleti külön kismedencéjében fekszik, szelíd, erdővel borított domboktól ölelve. Árpád-kori templomával együtt a török-időkben kétszer elnéptelenedett, majd az innen elmenekült és később visszatért kisnemesség újra építette, népesítette.

A dombok déli, délnyugati lejtői nagyszerűen alkalmasak szőlőtermesztésre. A kiváló monoszlói borok erjesztésére, tárolására a hegyoldalakba épített apró pincék szolgálnak.

Településünk határában emelkedik, mintegy őrtoronyként a Káli-medence keleti kapuját őrizve a 337m magas Hegyestű bazalt kúpja. Sajnos vulkáni hegyünk sem kerülhette el a bazalt kőzetet rejtő hegyek sorsát, hisz 1938. évben megkezdték az északi oldal bányászatát és 1970-re, mikorra a kőfejtés, feldolgozás befejeződött, a hegy felét elhordták. A visszamaradt bányafal betekintést enged egy vulkáni hegy belső szerkezetébe. A felhagyott bánya ma a Balaton Felvidéki Nemzeti Park kezelésében van, és geológiai bemutatóhelyként üzemel. Feltétlen érdemes településünkkel együtt meglátogatni.

Honlapunk tartalma, képtára remélem kellő segítséget nyújt majd a monoszlói látnivalók és községünkkel kapcsolatos egyéb információk megismerésében minden kedves látogatónknak.

Tisztelettel:
Simon György
polgármester